7 Manieren om een positief rimpeleffect te creëren

Rimpeleffect

Vele kleintjes maken een groot (uitdrukking)

Wanneer je een klein steentje in het water gooit, ontstaan rimpelpatronen die ver uitdeinen. Zo kan een kleine actie grote gevolgen hebben.

Deze 7 manieren helpen je om een positief rimpeleffect te creëren, voor jezelf of de mensen om je heen. Het zijn telkens technieken waarbij je met een kleine inspanning een groot effect, een ‘rimpeleffect’ krijgt.

1. De 20-seconden regel

Waarom kom je er niet toe om naar je fitnesscenter te gaan of om een nieuwe gewoonte aan te nemen? Volgens Shawn Achor – een geluksdeskundige aan de Harvard universiteit – heb je gebrek aan ‘activatie-energie’, dat is de energie die je in gang zet. En in zijn boek ‘The Happiness Advantage’ legt hij uit hoe je dat je met de ’20-seconden regel’ kunt verhelpen. Dit betekent dat je de drempel om te starten zo klein mogelijk moet maken, door ervoor te zorgen dat je binnen 20 seconden gestart bent. Zet bijvoorbeeld je sportzak al klaar zodat je meteen kan vertrekken. Maar je kan ’t ook gebruiken om slechte gewoonten af te leren: leg je snoep eens op een hoger schap zodat je telkens eerst een trapje moet nemen om eraan te kunnen.   

2. Het Pareto-principe

Dit werd uitgevonden door de Italiaanse econoom, Vilfredo Pareto die vaststelde dat 80% van de rijkdom bij 20% van de Italiaanse bevolking zat in het begin van de 20ste eeuw. Maar deze 80/20 verhouding zag hij ook nog in andere terreinen: wist je dat 20% van al je inspanningen zorgen voor  80% van je resultaten? Door te identificeren welke 20% van je inspanning de grootste resultaten opleveren, kun je je tijd en energie effectiever gebruiken en zo tijd overhouden voor de leuke zaken. Bekijk je to-do lijstje dus voortaan vanuit het Pareto-principe en kies eerst voor de taken met impact. Dat geeft ook een voldaan gevoel zodat de overblijvende taakjes peanuts zullen lijken.

3. Het Hawthorne-effect

Dit effect stelt dat mensen zich anders gedragen wanneer ze weten dat ze in de gaten worden gehouden. Het was Elton Mayo die dat in de jaren ’20 van de vorige eeuw ontdekte toen hij in de Hawthorne-fabrieken van general Electric een experiment deed. Hij wilde nagaan of de arbeiders beter zouden presteren wanneer hun omgeving verbeterd werd. Maar wat bleek: zowel de arbeiders in de verbeterde fabriek als de anderen gingen erop vooruit. Het was de aandacht van de  onderzoekers die beiden groepen aanzette tot betere prestaties. Misschien kan je daar eens aan denken als je wil dat je kinderen hun huiswerk maken of als je je partner wil aanmoedigen om huishoudelijke taken te doen.

4. Het Zeigarnik-effect

Bluma Zeigarnik was een Russische psychologe (1900-1988), die geheugenexperimenten deed om een veronderstelling van haar promotor -Kurt Lewin- te testen.  Kurt Lewin had op een terras in Berlijn gemerkt dat de obers nog goed wisten wat er geconsumeerd was aan tafeltjes die nog niet hadden afgerekend, maar vrijwel niets meer wisten van de klanten die al wel hun rekening hadden betaald. Zeigarniks experimenten toonden aan dat je beter onthoudt wat nog niet is afgewerkt. Dat klinkt ook heel logisch. Waarom zou je nog onthouden wat al gedaan is?  Dat kan je gemakkelijk gebruiken om piekeren en uitstelgedrag aan te pakken of je motivatie op te krikken. In dit artikel zet ik nog wat tips over dit effect op een rijtje.

5. De kracht van meditatie

Dikwijls spoken er verschillende gedachten en bezorgdheden door je hoofd. Dat maakt je gestresst en angstig. Als je gaat mediteren, word je je bewust van die storm aan gedachten en emoties maar laat je ze voor wat ze zijn, je observeert ze gewoon en doet er niets mee. Door elke dag te beginnen met een meditatie, kom je tot rust. Je vermindert je stress en vergroot zo je emotionele veerkracht. Bovendien heeft het ook een positieve invloed op je hersenen, waardoor je meer focus krijgt. Wanneer je elke dag begint met een korte meditatie, heb je al een voorsprong om je dag tot een succes te maken.

6. De wet van Parkinson

Northcote Parkinson beschreef hoe een taak soms veel langer kan duren gewoonweg omdat er meer tijd voorzien was. Zo beschrijft hij hoe een vrouw met veel vrije tijd bijna een hele dag bezig is met het schrijven van een postkaart naar haar nicht. Een uur gaat naar het vinden van de kaart, vervolgens moet ze gedurende een uur zoeken naar haar bril waarna ze weer een half uur bezig is met het vinden van het adres van haar nicht. Daarna heeft ze een uur en een kwartier nodig om te bedenken wat ze op de kaart schrijft. Nog een half uur gaat verloren om te beslissen of ze haar paraplu zal meenemen om de kaart te posten. Ten slotte is er ook nog een wandeling van een half uur naar de postbus.

Dezelfde taak zou een drukbezette vrouw slechts enkele minuten kosten.  De wet van Parkinson stelt dus dat de hoeveelheid werk zich uitbreidt in evenredigheid met de tijd die je ervoor beschikbaar hebt.

Misschien heb je dit zelf ook al ervaren toen je minder ging werken en ontdekte dat je huishoudelijke taken nu langer lijken te duren. Wanneer je weet dat je meer tijd hebt, pak je de zaken anders aan, je stelt meer uit of je staat jezelf toe om wat trager te werken. Hetzelfde geldt overigens voor je financiën: hoe ruimer je budget wordt, hoe meer je uitgeeft. Dat verklaart waarom sparen soms moeilijk is.

Zorg dus dat je een realistische deadline stelt voor je taken en beslis vooraf hoeveel geld je wil sparen. Op die manier kun je de wet van Parkinson te slim af zijn.

7. De spiegeloefening

Wat zeg je ’s morgens tegen jezelf in de spiegel? Zag je weer een rimpel meer of telde je meer grijze haren? Of zeg je tegen jezelf dat je er geweldig uitziet? Wat je tegen jezelf zegt heeft een enorme invloed op je welbevinden. We zijn altijd onze eigen grootste criticus maar het kan ook anders.

Lisa Nichols, een wereldbekende spreker, gebruikte de spiegeloefening om haar depressie te boven te komen nadat ze een destructieve relatie eindigde. De oefening gaat als volgt:  Praat tegen jezelf in de spiegel alsof je tegen je beste vriend praat en zeg de volgende 3 zinnen:

  • ‘jouw naam’, ik ben trots op je omdat… en som dan 7 items op waar je trots op bent.
  • ‘jouw naam’, ik vergeef je voor…en som 7 items op waar je jezelf voor vergeeft.
  • ‘Jouw naam’, ik engageer mezelf tegenover jou om… en maak een gedurfde belofte aan jezelf.

Lisa deed deze oefening gedurende 30 dagen en kon daarna aan haar dokter bewijzen dat ze geen Prozac meer nodig had, maar zichzelf had genezen. Je kan Lisa’s verhaal en haar spiegeloefening in dit korte filmpje bekijken.

Welke van deze 7 methoden ga jij deze week eens uitproberen?

Geef een reactie