Bronnen over destructieve relaties, narcisme, psychopathie.

Jan Storms, Destructieve relaties op de schop, Ankhermes, 2014.

Jan Storms begeleidt mensen bij het herstellen van de schade die zij hebben opgelopen in destructieve relaties en traint beroepsmensen in het herkennen en hanteren van psychopathie. Hij heeft een achtergrond in de vedische wetenschap, de wetenschappelijke en spirituele traditie van het oude India, en bestuurde een rist van klassieke en moderne disciplines in het licht van de fundamenten van kennis.

Dit boek is een standaardwerk op het gebied van psychopathie, met alle basisinformatie.

Ik vond dit boek zelf vooral goed omdat hij een goede inkijk geef in de wereld van de psychopaat. Het is ook een eye-opener voor mensen die nog niet bekend zijn met de materie. Hij legt uit hoe manipulatie werkt, hoe destructief het is en hoe je je kan verdedigen.

Bart Renaer & Ana-Magdalena Zainea, In de greep van een light psychopaat, Bevrijd jezelf en leef het leven dat jou toebehoort…, Witsand Uitgevers, 2018.

Bart Renaer en Ana-Magdalena Zainea zijn geliefden en ouders en werken samen om prooien van light-pyschopaten te ondersteunen en te empoweren. Bart is master in de Psychologie en Ana-Magdalena is bachelor Culturele en Maatschappelijke Vorming. In hun werk kijken zij vanuit verschillende invalshoeken naar situaties en versterken elkaar daarom.

In dit boek leer je hoe je light-psychopaten kan herkennen onder hun masker en vooral: hoe je jezelf kan beschermen tegen hun vernietigende invloed.

Ik vond dit boek vooral goed omdat de schrijvers vanuit eigen ervaring (beiden waren zelf ook slachtoffer) beschrijven hoe ingrijpend een relatie met een ‘light psychopaat’ kan zijn en wat het verwoestende impact op slachtoffers is. Er staan ook veel goede tips in, bijvoorbeeld voor als je samen met een narcist kinderen hebt.

Iris Koops, Het verdwenen zelf, Herstellen van narcistische mishandeling, Werkboek, Den Haag, 2016.

Door narcistische mishandeling raak je vervreemd van jezelf. Maar je Zelf is er nog wel. Ergens, diep verborgen. Dit werkboek helpt je de verbinding met jezelf te herstellen. De schrijfster, zelf ook slachtoffer, ontleedt wat er precies gebeurd is en vertelt hoe je je kunt wapenen aan de hand van opdrachten voor herstel.

Ik vond dit boek goed omdat er heel wat herkenbare situaties, gesprekken,.. in worden opgenomen. De concrete opdrachten helpen slachtoffers zichzelf terug te vinden.

Mjon van Oers, Voorbij het narcisme, In je relaties, familie en werk. AnkhHermes, 2016.

Mjon van Oers is specialist op het gebied van narcisme. Zij is sinds 1992 zelfstandig auteur / journalist en schrijft (ook) over bewegen, gezondheid, mens en relaties.

In dit boek laat ze op een heldere manier zien hoe narcisme invloed kan hebben op alle facetten van het leven én wat je kunt doen om jezelf te beschermen. Van een narcistische ouder tot leidinggevende, van een narcistische partner tot de CEO: narcisme komt overal voor.

Ik vond dit boek goed omdat het ook alle facetten belicht en duidelijke informatie over het onderwerp geeft.

Thomas Erikson, Omringd door psychopaten, Herken de manipulator in je omgeving, Beter communiceren met collega’s, vrienden en familie, Harper Collins, 2019.

De Zweed Thomas Erikson is gedragsdeskundige en coach. Hij gebruikt het kleurenmodel van Carl Jung om je persoonlijkheid te definiëren en onderzoekt hoe je door manipulatieve collega’s, vrienden of familieleden gemanipuleerd kan worden en wat je daartegen kan doen.

Ik vond dit boek goed omdat er ook in werksituaties, met vrienden enz. slachtoffers van psychopaten zijn en dit komt hierin aan bod. Hij legt bovendien aan de hand van concrete situaties haarfijn uit hoe zo’n psychopaten en narcisten je in de val lokken.

Emelie Van Laar, Het interview met de Narcist, Hoe narcistisch misbruik werkt in het hoofd van de narcist, Uitgeerijwereldboeken.nl, 2019.

Deze schrijfster interviewt een aantal narcisten en psychopaten. Ze vertellen hoe zij hun slachtoffers geestelijk liquideren, manipuleren en welke middelen ze gebruiken. Ze vertellen hoe ze doelbewust hun slachtoffers neerhalen en waarom deze mishandeling voor hen zo belangrijk is.

Ik vond dit boek goed omdat het een unieke inkijk geeft in het denken van narcisten en psychopaten. Voor wie nog hoop had, dat er ooit liefde terugkomt van een narcist of psychopaat, is dit misschien wel een eye-opener.

Wendy Behary, Waarom gaat het altijd over jou? Omgaan met narcisme en egocentrisme bij anderen, Hogrefe Uitgevers, 2016.

Wendy is oprichter en klinisch directeur van het Cognitive Therapy Centre of New Jersey. Dit boek is voor wie op het werk of privé met narcisten of psychopaten te maken heeft en het contact niet kan vermijden. Ze geeft weer hoe eenzaam die mensen kunnen zijn en hoe je langs hun verdedigingsmuren kunt komen door empatisch te communiceren. Ze geeft enkele praktische strategieën die helpen voor je belangen op te komen, zonder in een onproductieve machtsstrijd te belanden.

Ik heb dit boek zelf nog niet gelezen.

Robin Stern, Het Gaslight Effect, Verborgen narcisme, AnkhHermes, 2018.

Robin Stern is psychoanalytica, docent, auteur en mededirecteur van het Yale Centre for Emotional Intelligence. Ze introduceerde het begrip ‘gaslighting’ meer dan tien jaar geleden. In dit boek laat ze aan de hand van talrijke voorbeelden zien hoe gaslighting werkt, hoe je het herkent en hoe je er weer los van kan komen. Met praktische adviezen, aansprekende voorbeelden en vele tips en oefeningen leer je de patronen doorgronden, hoe je kan ontsnappen en hoe je voortaan uit de handen van een gaslighter blijft.

Ik vond dit boek heel goed omwille van de goede voorbeelden, waardoor het proces van gaslighting echt duidelijk wordt en hoe je daar slachtoffer van kan worden en hoe je er terug uit geraakt.

Denise Hagmeijer, De duikelaar, Omgaan met complex trauma, codependentie, narcisme en relatieverslavingen in de praktijk, Brave New Books, 2020.


Hierin vertelt Denise hoe ze zelf complex trauma, codependentie, narcisme en relatieverslavingen heeft ervaren en overwonnen.

Ik vond dit boek goed geschreven en het geeft een goede inkijk in deze problematieken vanuit haar eigen ervaringen. Mogelijk geeft dit wel wat herkenning voor mensen die met dezelfde problemen te maken hadden of hebben.

Leave a comment