Coronatijd: oefening in minimalisme

 “The things you own end up owning you” (Chuck Palahniuk)

Is het je ook al opgevallen hoeveel minder je nodig lijkt te hebben deze dagen?  Maar nog niet zo lang geleden waren we allen als eekhoorns die eikels verzamelen voor de winter. We waren collectief slachtoffer van  ‘consumentisme’:  een levensstijl die eruit bestaat om zoveel mogelijk te kopen, louter als tijdverdrijf of om onze status te verhogen.  De reclame maakte ons wijs dat elk artikel iets toevoegt aan ons geluk en dat we dus best zoveel mogelijk verwerven… Maar … hoe meer je koopt, hoe grotere kasten er nodig zijn, vervolgens heb je een groter huis nodig. En bijgevolg heb je een hoge hypotheek, die je gelukkig kan betalen met inkomsten uit een goeie job. En nu je toch genoeg verdient, kan je ook weer een auto kopen die past bij je standing, waardoor je ook weer best een aparte garage voorziet…

Maar nu we het noodzakelijkerwijze met minder moeten doen (afgezien van de online koopjes dan), kunnen we misschien eens kijken wat het alternatief is. Dan komen we onvermijdelijk uit bij ‘minimalisme’ , dat naar verluidt zorgt voor meer vrijheid en tijd en minder stress. Hoezo dan?

Minimalisme heeft als basisprincipe terug naar de essentie te gaan. Alle overbodige zaken schrappen en enkel houden wat echt belangrijk is: familie, gezondheid en passies.

Bedenk eens hoeveel ruimte en rust het oplevert:

  • als je niet hoeft te zoeken naar je spullen in overvolle schuiven en kasten;
  • als je niet telkens opnieuw moet schikken en opruimen;  
  • als je net zoals Obama vaak dezelfde outfit draagt. Zo hoef je je niet druk te maken over wat je vandaag weer aan zal doen.  
  • als je niet hoeft te kiezen uit 30 soorten kaas. De gerechten worden er met meer keuze overigens niet beter op.
  • als je kinderen hun eigen verbeelding en creativiteit kunnen gebruiken. Zelf een tent te maken met lakens en dekens in plaats van een kant en klare indianentent te gebruiken bijvoorbeeld.

Minimalisme gaat niet over goedkope en weinig spullen kopen maar over één keer een kwaliteitsvol item kopen dat je nodig hebt. Dus één mooi kostuum in plaats van 10 goedkope pakken.  Kwaliteit in plaats van kwantiteit dus. Dat geldt niet enkel voor je spullen, maar ook voor je e-mail (hoeveel overbodige nieuwsbrieven krijg je?) en je vrienden (beter 5 goeie dan 50 kennissen) en je voeding (bij de lokale kleinhandel bijvoorbeeld).

Minimalisme is meer dan ontspullen, het is een levenswijze.

Ga dus niet meer als een hebberige ekster alles wat je pad kruist binnenhalen. Laat de consumptiemaatschappij los en kies bewust voor kwaliteit.

Leestip: Dennis Storm, Weg ermee, Over de schoonheid van minimalisme, Spectrum, 2018.

Leave a comment