Kiezen voor geluk

“Een mens zou zich veel vroeger moeten realiseren waar het allemaal te laat voor is” (Freek De Jonge)

Soms denk je dat je geen keuze hebt… wanneer je weer met tegenzin naar je goedbetaalde baan gaat. Je vraagt je af of je zou gaan solliciteren of misschien wel je een eigen bedrijf zou opstarten.  In ieder geval iets dat je wél graag doet, waar je je passie kan inzetten. Maar je huidige baan heeft zoveel voordelen: extra vakanties, mogelijkheden om te studeren, gratis hospitalisatie, goede werkuren, mogelijkheden voor thuiswerk en ga zo maar door. Daarenboven sta je voor grote kosten omdat je huis geïsoleerd moet worden. En je hebt uiteindelijk ook je verantwoordelijkheid ten opzichte van je gezin. Kan je hen zomaar meesleuren in een nieuw avontuur en onzekerheid? Bovendien wil je gewoon nog even alle opties open houden en kijken wat er zich aandient. Dus zeg je tegen jezelf dat het toch niet zo slecht is waar je nu bent. Je kan altijd later nog kiezen voor iets anders. Wat je vergeet is dat je dan wel elke dag de keuze maakt om te blijven. Zo blijven sommige mensen jaren in een job of een relatie zitten.

Bij grote beslissingen zoals een nieuwe carrière, het stopzetten van een relatie maak je soms foute vergelijkingen. Je bekijkt wat je nu hebt en maakt je dan een voorstelling van wat het zou kunnen zijn als je voor de andere optie kiest.  En dan stel je vast dat er heel wat te verliezen valt, terwijl je geen duidelijk beeld hebt van wat je in de plaats kan krijgen. Je beseft ook niet dat je heimelijk niet bereid bent om iets op te offeren, de inspanning te doen om daadwerkelijk te gaan zoeken, je partner teleur te stellen… Soms is wat je moet opofferen om de keuze van je hart te maken zoveel dat je denkt geen keuze te hebben. Bakens verzetten vraagt inzet, moed en opoffering. En dat speelt altijd in het nadeel van de nieuwe keuze. Blijven zitten waar je al bent is nu eenmaal veel comfortabeler.

Reinhard Sprenger legt uit dat als je wil kiezen voor geluk, in wat voor vorm dan ook, je nood hebt aan vastberadenheid en moed om niet te blijven in een situatie die niet voldoet. Het heeft immers geen zin om te wachten tot de problemen zich vanzelf oplossen of tot anderen veranderen. Je kan op elk moment van je leven kiezen hoe je de rest van je leven wil doorbrengen, je moet het enkel willen en ervoor gaan!

Leestip: Reinhard K. Sprenger, Kiezen voor geluk, Hoe u het roer van uw leven zelf in handen kunt nemen en uw dromen kunt verwezenlijken, Aartselaar, 2011.

Leave a comment