Ben jij een ‘curlingouder’ of een ‘loedermoeder’?

“Het leven is een feest maar je moet zelf de slingers ophangen” (Loesje)

De term ‘curlingouder’ werd uitgevonden door de Deense psycholoog Bent Hougaard. Hij vond dat sommige ouders lijken op de spelers op een curlingveld. Curling is een soort bowlen maar dan op ijs. Men gebruikt een grote steen (de curl) die over het ijs glijdt. Met een soort bezems wordt het ijs voor de curl geveegd om de baan van de curl zo te effenen naar het doel toe.  Sommige ouders vegen als curlers alle problemen voor hun kinderen weg zodat hun pad geëffend is.

Als het kind niet naast zijn vriendje kan zitten op school, is dat met een gesprek met de leerkracht wel opgelost. Vergeten ze hun lunchbox, dan wordt die nagebracht. Vaak hoeven ze niet te helpen in het huishouden want dat zullen ze later nog genoeg moeten doen. Als curlingouder heb je ook al lang alle mogelijke obstakels in de gaten en je lost ze vlotjes op. Zo worden leerproblemen al opgespoord voor het kind het zelf in de gaten heeft. Begint zoon niet vroeg genoeg met studeren, dan maakt mama wel een planning voor hem zodat er niets kan mislopen.

Maar creëren ‘curlingouders’ dan een ‘pampergeneratie’: kinderen die te beschermd zijn opgevoed en daardoor geen kans hadden hun eigen fouten te maken of zelf creatieve oplossingen te zoeken. Zullen ze in hun volwassen leven wel zelfredzaam genoeg zijn? Of worden het alleen maar (faal)angstige mensen?

Misschien is het dan toch beter een ‘loedermoeder’ worden, die de kinderen met twee verschillende sokken naar school stuurt, alle McDonald’s medewerkers bij naam kent en niet weet of het kind huiswerk heeft… 🙂 Loedermoeders zijn moeders die keihard hun best doen om supermoeders te zijn, maar nu eindelijk durven toegeven dat dat onbegonnen werk is. In Nederland hebben ze een eigen website en je kan zelfs tot loedermoeder van het jaar verkozen worden.

website: http://loedermoeder.nl/

facebookpagina: https://www.facebook.com/loedermoeder/

Leave a comment