5 manieren om jezelf te fixen

Dit zijn 5 bronnen die ons in het verleden geholpen hebben en op een of andere manier een vlindereffect teweeg brachten in ons leven.

  1. Stel de vier vragen van Katie Byron

Vaak is het ons denken over een bepaalde situatie of persoon dat maakt dat we ons slecht voelen, maar dat hebben we meestal zelf niet door.  Katie Byron heeft een simpele manier gevonden om ons eigen denken in vraag te stellen en één en ander in een ander perspectief te zien.

Door haar vier vragen ontdekken we dimensies van een probleem die we voorheen niet zagen omdat we er zelf teveel middenin zitten.   We ondervinden meestal ook dat het enkel ons denken en niet de werkelijkheid is, dat ons deed afzien… en dat we door onze denkbeelden te veranderen, bevrijd worden van negatieve illusies.

De vier vragen vind je op www.thework.com/nederlands   Ze heeft ook heel veel filmpjes op YouTube staan waar je kan zien hoe haar vier simpele vragen mensen helpen.

  1. Achterhaal je verborgen afweersystemen

We ontwikkelen in onze jeugd allemaal hechtings- en afweerpatronen om om te gaan met liefde en pijn.  Eens we volwassen zijn, kunnen deze patronen ons in de weg staan.  Ik ontdekte zelf dat ik boos werd als mijn kinderen te vaak vroegen om aandacht.  Het gevoel van ‘ik doe nooit genoeg voor hen want ze vragen altijd meer’ overheerste dan.  Toen ik besefte dat dit kwam omdat ik als kind het gevoel had dat ik blijkbaar nooit voldeed, kon ik het loslaten.    De vragen van mijn kinderen waren van dan af geen trigger meer en ik kon hen aandacht geven zonder het gevoel te hebben dat het ‘nooit genoeg zou zijn’ of hen op een vriendelijke manier zeggen dat het nu even niet kon.

De bron die me daarbij heeft geholpen waren de boeken van Ingeborg Bosch en haar Past Reality Integration.  Meer info hierover op deze website: https://www.pastrealityintegration.com/nl/  Volledigheidshalve moeten we nog vermelden dat deze therapie door sommige auteurs wordt bekritiseerd.  Niettemin heb ik er zelf veel aan gehad en vind ik het een aanrader.

  1. Bescherm je tegen schadelijke mensen uit je omgeving

Wie ervan uitgaat dat iedereen wel iets goeds in zich heeft, kan al eens slachtoffer worden van narcisten, psychopaten, borderliners of andere manipulators.  Wij hebben beiden zelf ondervonden dat zo’n mensen niet enkel in de films maar ook dagelijks onder ons slachtoffers maken.

De laatste jaren is er steeds meer informatie beschikbaar over de negatieve invloed van mensen met een gewetensgebrek – of nul-empathie – op partners, kinderen, in werksituaties. Als je het gevoel hebt dat je in een relatie met iemand – en dat kunnen zowel je ouders, je werkgever, partner of collega’s zijn – totaal geen energie meer hebt of altijd aan het kortste eindje trekt, je je niet goed meer voelt met jezelf, ga dan na of je niet gemanipuleerd wordt.

Een geweldig boek om meer over dit soort mensen ontdekken is van Jan Storms, die van binnenuit beschrijft hoe mensen met een gewetensgebrek zijn, wat ze veroorzaken bij hun slachtoffers en hoe je je kan beschermen tegen hun schadelijke invloed: https://www.youtube.com/watch?v=CYppowrII6E

  1. Gebruik modellen om jezelf (beter) te leren kennen

Een model dient om iets in kaart te brengen of om met andere mensen over een complexe realiteit te spreken.   Het is als het ware een gezamenlijke taal.  Zo kan je ook diverse persoonlijkheidsmodellen zien als een instrument om jezelf aan te toetsen.  Eén van die modellen waar we tegenaan liepen was het enneagram.

Het enneagram onderscheidt negen persoonlijkheidstypes vertrekkend vanuit de innerlijke drijfveren die iemand heeft. Je denkt nu waarschijnlijk ‘dat is mensen indelen in hokjes’. Het model doet echter meer dan louter indelen in negen types. Zo beschrijft het ook de vleugels, instincten, tri-types, communicatie- en conflictstijlen en verschillende groeiniveaus. De oneindige combinaties hiervan maken van elk van ons een individu met een eigen persoonlijkheid. Toch biedt het model inzichten en handvaten om ons gedrag – en dat van de mensen rondom ons – te verklaren.

Ons heeft het enneagram geholpen te begrijpen waarom we bepaalde gedragingen stellen, en hoe het komt dat een partner, kind, collega op een bepaalde manier op ons reageert. Het model kan zeker hulp bieden in het omgaan met mensen in onze omgeving, bij het opvoeden van onze kinderen.

Wil je graag ontdekken welk type je bent? Op YouTube geven de filmpjes van Joshua French een goed beeld van de 9 types: https://www.youtube.com/user/enneagramplayground . Verder is het boek ‘De wijsheid van het enneagram’ van Don Richard Riso en Russ Hudson een goede bron voor een uitgebreide beschrijving van de negen persoonlijkheidstypen:  http://old.enneagraminstitute.com/nl/boeken/Boeken_Wijsheid.asp

  1. Ontdek de achterliggende dynamiek van je familiesysteem

Een zeer krachtige methode is de techniek van ‘familieopstellingen’.  Met deze techniek kan men verborgen dynamieken in een systeem ontdekken.   Zo kan je ondervinden welke verborgen patronen er van generatie op generatie werden overgedragen en hoe je daar onbewust slachtoffer van kan zijn.

Ik ontdekte zelf hoe ik onbewust solidair ik was met mijn moeder, grootmoeder en overgrootmoeder omdat ze nooit hun dromen konden waarmaken.   Sinds ik me niet meer solidair hoef te voelen, kon ik eindelijk mijn dromen achterna gaan, met onder meer deze blog als resultaat.  Het lijkt wat hocus pocus maar als je ’t eenmaal hebt meegemaakt, ontdek je de krachtige werking ervan.  Torsten Preiss schreef er een boek over en doet ook zelf opstellingen:  http://www.atelierlevenskunst.be/boek.htm

 

One thought on “5 manieren om jezelf te fixen

Geef een reactie