Hoe je angst overwint: Tips voor persoonlijke groei

Hoe angst overwinnen: citaat

“Let fear be a counselor and not a jailer.” – Anthony Robbins

De knoop in je maag, het klamme zweet, het gevoel dat je moet overgeven… waar ben jij bang voor? En wat als die angst je tegenhoudt om te doen wat je graag doet? Ik spreek helaas uit ervaring. Jarenlang was ik bang om mijn dromen waar te maken, want ik dacht dat ik ‘nog niet goed genoeg’ was. Hierdoor bleef ik in de voorbereiding steken en durfde ik niet echt ervoor te gaan. Nu, met mijn derde boek gepubliceerd, kijk ik met verwondering terug en besef ik hoe simpel het eigenlijk was om mijn angsten te overwinnen. Je hoeft je eigenlijk enkel te herinneren hoe je als baby was. Ik zet graag de tips voor je op een rijtje.

1. Spreek de baby in jezelf aan

Herinner je hoe je als baby je eerste stapjes zette. Had je toen angst om te vallen? Zei je tegen jezelf dat je dat nooit zou kunnen? Nee, je bleef gewoon vallen en opstaan tot je het kon. Gebruik deze vastberadenheid als inspiratie om je angsten te overwinnen.

Tip: Zet kleine, beheersbare stappen richting je doel. Elke kleine stap vooruit is een overwinning, zelfs als je soms valt.

2. Volg een voorbeeld

Baby’s hebben altijd een voorbeeld voor zich van hoe het moet en hebben een soort radar om dat na te doen. Dat kan jij ook door te visualiseren dat je het geweldig doet. Probeer het met al je zintuigen te zien, te voelen, te ruiken. Je hersenen kennen het verschil niet tussen inbeelding en realiteit en daardoor zal je bepaalde hersensporen aanspreken die je helpen om je angsten onder ogen te zien. Het klinkt misschien gek, maar het helpt echt.

Tip: Visualiseer je succes en stel jezelf voor hoe je je doel bereikt. Gebruik al je zintuigen om de ervaring echt te maken.

3. Verander je houding

Door de juiste houding aan te nemen, zal je je ook anders gaan voelen. Wie zich slecht voelt, laat de schouders hangen. Maar het werkt ook andersom; door je rug te rechten alleen al, zal je je beter gaan voelen. Sta dus rechtop, adem diep in en glimlach. Dit stuurt positieve signalen naar je hersenen en kan je angst verminderen.

Tip: Gebruik een krachtige lichaamshouding om je zelfvertrouwen te vergroten. Probeer de ‘krachtpose’ en merk het verschil.

4. Maak een start

Een baby begint niet met een actieplan in zijn hoofd, hij gaat er gewoon voor en ondervindt met vallen en opstaan wat werkt. Gaandeweg zal hij vaak vallen, maar dat is telkens een indicatie om zijn methode aan te passen. Dat betekent niet dat je niets voorbereidt; je kan dus wel onderzoeken hoe je iets gaat aanpakken, maar blijf niet in de voorbereiding steken.

Tip: Begin gewoon. Maak die eerste stap, hoe klein ook, en leer van je ervaringen.

5. Zoek ondersteuning

De aanmoediging van vrienden en familie is cruciaal. Zij helpen je om je overwinningen te vieren. Heb je ooit meegemaakt dat een moeder tegen haar kind zei: ‘Wat een sukkel ben je, de derde keer proberen lopen en weer niks’? Nee, elke kleine stap wordt uitbundig gevierd. Roep dus je persoonlijke cheerleaders bij elkaar: vrienden, familie, collega’s – iedereen die je kan aanmoedigen en moed inspreken. Zelfs je buurman met zijn hond kan je helpen om die extra boost van zelfvertrouwen te krijgen.

Tip: Vraag om steun van je persoonlijke cheerleaders. Hun aanmoediging kan je net dat duwtje in de rug geven dat je nodig hebt.

6. Vier je successen

Deze tip sluit aan bij de vorige. Zorg dat je elke kleine stap in de juiste richting, hoe onooglijk klein ook, zelf uitbundig viert. We hebben soms de neiging om onze stap af te zetten tegen het eindresultaat en dan vast te stellen hoe we nog tekortschieten. Een baby doet dat niet, die is blij met elk extra stapje. Door je succes te vieren, geef je een boost aan je zelfvertrouwen en leg je nieuwe paden in je hersenen naar succes.

Tip: Vier elke kleine overwinning. Het helpt je gemotiveerd te blijven en bouwt je zelfvertrouwen op.

7. Gebruik positieve zelfspraak

Bedenk eens hoe je zou praten als je tegen een baby praat die leert lopen. Praat ook zo tegen jezelf: je bent ‘ge-wel-dig’ en je kan het. Bedenk eens welke kleine en grote verwezenlijkingen je al in je leven hebt gerealiseerd, dat zal je helpen om te beseffen hoe geweldig je bent, hoe geweldig ieder van ons is. Blijf dat zo lang doen tot je er rotsvast in gelooft.

Tip: Praat positief tegen jezelf. Herhaal affirmaties zoals “Ik kan dit” en “Ik ben sterk”.

Ten slotte

Angst kan ons vaak tegenhouden om dingen te doen die we echt willen. Maar met deze zeven tips kun je je angsten overwinnen en actie ondernemen. Onthoud, het gaat er niet om de angst volledig te elimineren, maar om erdoorheen te werken en sterker aan de andere kant uit te komen. Dus de volgende keer dat je geconfronteerd wordt met iets waar je bang voor bent, lach erom, gebruik deze tips, en ga ervoor!

Wat zijn jouw ervaringen met het overwinnen van angsten? Deel je verhalen en tips in de reacties hieronder!

#OverwinJeAngst #PersoonlijkeGroei #Motivatie #AngstOverwinnen #Vlindereffecten

Geef een reactie