Ga je mee bosbaden?

“Wie met een boom kan praten, hoeft niet naar een psychiater.” (Phil Bosmans)

Nu we met zijn allen gaan wandelen, is het wel mooi om eens stil te staan bij de voordelen daarvan, en meer bepaald bij de voordelen van wandelen in de natuur.

In de jaren ’80 van de vorige eeuw experimenteerde men in Japan met het gebruik van de natuur als therapie. Zo werd bijvoorbeeld in één van de onderzoeken een vergelijking gemaakt tussen patiënten die vanuit hun raam konden uitkijken op de natuur en zij die dat niet konden. De eerste groep herstelde aanzienlijk sneller. Zo ontstond vanuit de gezondeidszorg ‘Shinrin-Yoku’ wat zoveel betekent als: ‘zich baden in het bos’ . Voor veel Japanners, die houden van het comfort van de steden, was dat een noodzakelijke aanvulling.

Maar de voordelen van Shinrin-Yoku verkrijg je niet enkel door te wandelen in de bossen, je kan ook naar een park gaan of gewoonweg zorgen voor genoeg groen in je eigen huis.

Om ten volle te genieten van Shinrin-Yoku kan je volgende 5 stappen volgen:

  1. Geef je volledig over aan de ervaring, hier en nu: zet dus je gsm af en dompel je onder.
  2. Houd een route in gedachten, maar laat ruimte vrij voor improvisatie: zo hoef je niet na te denken over je route, maar kan je anderzijds ook stilstaan waar je wil genieten van de omgeving of kan je een kleine zijweg inslaan.
  3. Haal rustig en diep adem: zo haal je de natuur maximaal binnen in je lichaam en je geest
  4. Laat je gedachten als wolken voorbijtrekken: je gedachten stil zetten kan niet, maar laat je ook niet teveel afleiden: observeer ze enkel en laat ze rustig aan je voorbij gaan.
  5. Voel dat je deel uitmaakt van het geheel: ervaar zo de magie van de natuur. Voel je als een golf in de oceaan.

Als je regelmatig gaat bosbaden, zal dat zeker bijdragen aan minder stress, betere nachtrust en een gezond en gelukkig leven.

Leestips:

Francesc Miralles & Héctor Garcia, Shinrin-Yoku, Het Japanse geheim voor beter slapen, minder stress en een gezond, gelukkig leven, Meulenhoff Boekerij, Amsterdam, 2018.

Huijser Wim, De kracht van wandelen, Shinrin-Yoku, Ontstressen in de natuur, De Lantaarn, Ede, 2019.

Geef een reactie