Negen vragen die je helpen kiezen

“Nous sommes nos choix” (Jean-Paul Sartre)

Elke dag maak je kleine (en grote) keuzes maar zijn het ook de juiste? vraagt Debbie Ford zich af in haar boek: ‘De juiste vragen’.

Dit zijn enkele vragen die je helpen om bewust te worden van je keuzes en hun gevolgen:

  • Zorg ik met deze keuze voor de lange termijn of enkel voor kortstondige bevrediging?
  • Kom ik met deze keuze op voor mezelf of stel ik een ander tevreden?
  • Zoek ik naar wat juist is of wat verkeerd is?
  • Vergroot ik mijn levenskracht of beroof ik mezelf van energie?
  • Zal dit mijn groei en ontwikkeling bevorderen of zal ik het gebruiken om mezelf te straffen?
  • Neem ik door deze keuze mijn lot in eigen handen of geef ik het juist uit handen?
  • Doe ik dit uit eigenliefde of om mezelf te ondermijnen?
  • Kies ik hiervoor uit angst of op basis van vertrouwen?
  • Houdt deze keuze me vast in het verleden of leidt ze me naar een bezielde toekomst?

Je  leven wordt ook dikwijls bepaald door die dagelijkse kleine keuzes. En dikwijls ben je je daar niet bewust van: ‘vandaag geen zin voor fitness, ik doe het morgen wel.’  Of  nog: ‘even dit dossier nog afwerken, ben ik maar wat later thuis’. Of denk aan elke keer dat je voor iets kiest omdat je ‘te moe bent’, ‘geen tijd hebt’, ‘nu geen zin hebt’. Je denkt dan dat je  eenmalig iets kiest maar vaak is het een herhalend patroon en gaan die kleine keuzes je leven bepalen. Misschien wacht je gewoon op de dag tot het allemaal beter gaat. Maar zo werkt het helaas niet. Die dag komt niet vanzelf, je moet er een keuze van maken.

Daarom is het belangrijk om – net zoals wanneer je op reis gaat – een bestemming of een visie te kiezen. Waar wil je naartoe, wat is je einddoel? Dan kun je met behulp van de vragen bepalen of je de juiste richting uitgaat. Als je op reis vertrekt ga je toch ook bij elke afslag even op de kaart checken of je de juiste richting uitgaat… correctie, ik bedoel natuurlijk dat je niet zonder GPS reist…

Wat zijn de kleine keuzes die je vandaag hebt gemaakt? Brachten ze je dichter bij je doel?

Leestip: Debbie Ford, De juiste vragen. Stap uit je angsten, negatieve gewoonten en verborgen motieven en leef een krachtig en positief leven.Utrecht, 2003

Geef een reactie