Technologie in relaties: 7 tips om digitale balans te vinden

Twee mensen in een restaurant lachen terwijl ze hun technologie gebruiken, een illustratie van technologie in relaties

“Technology is a useful servant but a dangerous master.” – Christian Lange

Tegenwoordig betrap ik mezelf erop dat ik om de haverklap op mijn gsm zit te turen. En omdat mijn uurwerk ook verbonden is, word ik op de koop toe verwittigd bij elke post op één of ander medium. Het lijkt wel alsof ik meer in de digitale wereld vertoef dan in de echte. Maar wat is nu precies het impact van technologie op je relaties? Ik verzamelde 7 tips om je voordeel te doen met de digitale wereld en hoe je de valkuilen kan vermijden.

Tip 1. Verrijk je communicatie

Dankzij technologie kan je nu praten met je geliefde, zelfs als je duizenden kilometers van elkaar verwijderd bent. Je kan diepgaande gesprekken voeren via online communicatie met vrienden of zelfs met je psycholoog. Tegelijk schuilt er een gevaar in dat je fysieke interactie gaat vervangen door digitale. En dan verlies je echt intimiteit en diepgang. Gebruik daarom digitale communicatie als een aanvulling, maar nooit als een vervanging. Onthoud ook dat tekstberichten tot misverstanden kunnen leiden. Bij belangrijke gesprekken is het soms beter om te bellen of af te spreken.

Tip 2. Wees je bewust van selectieve informatie

Vandaag de dag is alle informatie snel binnen handbereik. Maar de foto’s van je vrienden op dat exotische strand vertellen niet het hele verhaal. Zorg er dus voor dat je niet enkel afgaat op wat je online ziet. Zorg dus dat je de informatie die je via de (sociale) media krijgt met een korrel zout neemt en vraag af en toe eens aan je vrienden hoe het nu echt met hen gaat.

Tip 3. Digitale kennismaking, authentieke connectie

Datingapps hebben de manier waarop je kan daten veranderd. Het is gemakkelijker dan ooit om nieuwe mensen te ontmoeten, maar het kan ook oppervlakkigheid bevorderen.  Gebruik dus technologie als een middel om te verbinden, maar maak dan de overgang naar persoonlijke ontmoetingen zodat je kan ontdekken wie er echt achter dat profiel zit.  

Tip 4. Vind je balans in beschikbaarheid

De druk om altijd overal bereikbaar te zijn kan overweldigend zijn. Misschien vind je het belangrijk dat je kinderen, je chef of je partner te allen tijde beroep op je kunnen doen. Maar wat is de keerzijde daarvan? Er is geen enkel moment meer dat je eens in het ‘nu’ kan zijn vrij van het ‘ter beschikking staan’. Het is daarom misschien een goed idee om al je contacten en familieleden te verwittigen dat je niet permanent online meer zal zijn, zodat je ‘telefoonvrije’ zones of tijden kan inplannen. Zo kan je ook eens terug genieten van het moment.

Tip 5. Koester stiltemomenten  

Tegenwoordig hoef je je ook geen moment meer te vervelen. Wacht je op de tram? Dan kan je eens door je sociale media scrollen of een online spelletje spelen. Je gsm is er altijd om je tijdens momenten van verveling te entertainen.  Maar verveling heeft ook een functie, het stelt je in staat om eens te vertragen en mindful te zijn. Daardoor kan je je stressniveau verminderen. Zorg er dus voor dat je af en toe eens wat lege momenten inbouwt om terug te genieten van je gedachtestroom die aan je voorbijgaat, in plaats van alles op te vullen met het lawaai van internet. Zo ben je ook eens verlost van alle notificaties.

Tip 6. Gezamenlijke technologische activiteiten

Het gebeurt dat ik mijn wederhelft – die één verdieping boven mij zit – een sms stuur om iets te vragen. Gemakkelijk natuurlijk, maar als je voortdurend berichtjes naar elkaar stuurt vanuit verschillende kamers in hetzelfde huis, verlies je misschien stilaan het echte contact met elkaar. Gebruik daarom liever de technologie om samen activiteiten te ondernemen: speel samen spelletjes, bekijk films of luister naar muziek. En bespreek eens hoe jullie denken over het gebruik van technologie in jullie relatie. Overweeg ook eens een wandeling zonder gsm voor echt contact met elkaar én de omgeving.

Tip 7. Bewust online winkelen

Je kan het zo gek niet bedenken of je kan het online kopen. Je boodschappen, je maaltijd, een nieuw boek of een toestel voor de keuken. Alles kan je met een druk op de knop bestellen. Handig is dat wel maar daar zijn ook genoeg nadelen aan verbonden. Misschien ben je verleid om zaken te kopen die je echt niet nodig had. Of je laat je eten brengen, terwijl je ook lekker samen naar de winkel kon gaan en koken. En samen koken en winkelen kan ook een leuke ervaring zijn…

Conclusie

Technologie kan je relaties dus verrijken, maar dan kan je daar best bewust mee omgaan. Door eens actief na te denken over al je digitale gewoonten kan je profiteren van alle voordelen terwijl je de valkuilen vermijdt.

Ik ben ook benieuwd naar jouw ervaringen. Hoe beïnvloedt technologie jouw relaties? Deel je ervaringen.  

Geef een reactie