7 Manieren om je leven te verrijken met Artificiële Intelligentie

7 manieren om je leven te verrijken met Artificiële Intelligentie

“AI is likely to be either the best or worst thing to happen to humanity” – Stephen Hawking

Tegenwoordig kan iedereen Artificiële Intelligentie gebruiken. Zo kan je op ChatGPT een gratis account maken en vragen stellen alsof je tegen een echte persoon praat. En wat blijkt? Die persoon kan voor jou elke mogelijke expertise hebben. Je kan vragen om je te antwoorden als dokter, als filosoof, psycholoog of als je favoriete schrijver. En je kan ook gelijk wat vragen. Op deze 7 manieren kun je je leven verrijken met artificiële intelligentie.

Maak betere beslissingen

Je wil een nieuwe smartphone kopen maar je weet niet welke het beste is. Vertel aan ChatGPT wat je precies wil doen met je smartphone en wat je voorkeuren precies zijn en vraag dan waarop je moet letten om de beste koop te vinden. Je kan ook vragen om een lijstje te geven met de voor- en nadelen aangepast aan jouw specifieke noden en dat in een mooie tabel te presenteren.

Maar je kan ook persoonlijkere vragen stellen, bijvoorbeeld carrière-advies op basis van jouw interesses en vaardigheden. Of tips over een conflict met een collega. Misschien kan je eens op een rijtje laten zetten wat de voor- en nadelen zijn van een verhuis naar Spanje na je pensioen.

Verbeter je communicatie

Stel, je hebt ruzie gemaakt met je beste vriend en je wil een mail schrijven om je te verontschuldigen maar je weet niet goed hoe je mail zal overkomen. Schrijf kort de context (bv. Ik heb mijn vriend beledigd en nu wil hij niet meer met me omgaan) en geef een ontwerp van je e-mail en vraag feedback daarop. Je kan ook opdracht geven om de mail helemaal te herschrijven. En weet je helemaal niet hoe eraan te beginnen, dan schrijf je gewoon op wat je wil zeggen en ChatGPT vertaalt het naar een mooie mail in jouw schrijfstijl (dan moet je vooraf wel een tekstje in jouw schrijfstijl meegeven).

Word efficiënter

Je krijgt bezoek en je wil je gasten graag verrassen met een culinair hoogstandje. Maar één van de gasten is vegetarisch, een andere eet zoutloos en je ziet er tegenop om verschillende schotels te gaan maken. Het liefst wil je één menu voor iedereen en als daar ook nog boontjes (je favoriete groente) in verwerkt zijn, is dat helemaal top. Vraag chatGPT om een menu samen te stellen binnen deze randvoorwaarden. Vraag daarenboven om je boodschappenlijstje te maken, liefst gerangschikt naar productsoort zodat je efficiënt kan winkelen.

Blijf gezond

Je kan chatGPT vragen om een dieet- of fitnessprogramma op te stellen gebaseerd op jouw noden. Of misschien wil je wat tips over ontspanning of hoe je je stress kan verminderen. Wat zijn goede apps voor meditatie? Of mogelijk heb je bepaalde kwaaltjes en vraag je je af wat er aan de hand kan zijn. Zeg dat chatGPT antwoordt vanuit een expertise als geneesheer om een lijstje te maken van mogelijke problemen of diagnoses of vraag welke medische specialist je het beste zou raadplegen.

Geniet meer van je hobby’s

Vraag welk boek of film ChatGPT je aanraadt op basis van je interesses. Laat ChatGPT je helpen om je website uit te bouwen. Je kan hem zelfs vragen om de programma’s voor je uit te schrijven. Of misschien ben je op zoek naar een vereniging om te gaan sporten?

Geef je carrière een boost

Wil je de markt gaan verkennen voor je zaak? Wat je doelpubliek zou vinden van een product dat je in de markt wil zetten? Beschrijf je doelpubliek en vraag om te antwoorden als iemand uit dat publiek. Natuurlijk kan je daarnaast ook hulp vragen voor je businessplan.

Of ben je op zoek naar manieren om je budget wat beter te beheren, ook daarvoor kan je ChatGPT lastigvallen. Misschien heb je nood aan wat motivatie om te starten met een zaak. Welke persoonlijke adviezen en tips heeft hij (of zij/het?) om jou te helpen je droom waar te maken?

Verhoog je creativiteit

Ben je op zoek naar een nieuw idee voor een muziekstuk, een boek of een kunstwerk? Of heb je al iets gemaakt en wil je wat extra tips om het nog beter te maken? Of heb je een writer’s block en kan je wel wat hulp gebruiken om weer verder te kunnen schrijven aan je boek? ChatGPT kan je helpen om nieuwe ideeën te genereren en je uit een creatieve dip te halen. Experimenteer ook eens op dall-e. Daar kan je kunstwerken maken in de stijl van je favoriete artiest enkel op basis van een omschrijving, bijvoorbeeld ‘een stilleven met een smartphone in de stijl van Rubens’.

Ten slotte…

Toch nog wat kanttekeningen bij al dat hoera-geroep. ChatGPT baseert zich op een heleboel bronnen (momenteel gaan die tot september 2021) maar kan niet weten of wat er in die data staat ook waar is. Maar als je dat voor ogen houdt, is het echt een heel grote hulp. En verder moet je bedenken dat je nog steeds tegen een computer spreekt. Hoewel je in normale spreektaal vragen kan stellen, moet je wel een beetje handigheid ontwikkelen om de juiste vragen te stellen. Wat eruit komt hangt immers af van de kwaliteit van je vragen. Maar geen nood, voor mij lukte het vrij snel, dus je hoeft geen computergeek te zijn om ermee overweg te kunnen. En nog tussen haakjes: ChatGPT kent alle talen, zelfs Klingons 🙂

Wil je ook aan de slag? Ga naar: https://chat.openai.com en maak een (gratis) account aan.  

Geef een reactie