De zin van onzekerheid: 7 redenen waarom onzekerheid goed voor je is

Voordelen van onzekerheid

“Het leven is óf een gedurfd avontuur óf niets.” – Helen Keller1

Spontaniteit en improvisatie is leuk – op vakantie bijvoorbeeld – wanneer je niets hoeft te plannen en gewoon kan doen waar je zin in hebt. Maar in je dagelijkse leven weet je toch graag waar je aan toe bent en wat je te wachten staat. Waar zal je dit jaar eens naar op reis gaan? En wat ga je met de feestdagen doen? Je houdt van verrassingen, maar enkel als ze aangenaam zijn, toch?

Toch kan onzekerheid wel voordelen hebben. Hier zijn zeven redenen waarom onzekerheid eigenlijk goed voor je kan zijn.  

1. Het bevordert je flexibiliteit

Onzekerheid dwingt je om je aan te passen aan nieuwe situaties. Denk bijvoorbeeld aan die keer dat je een onverwachte omweg moest maken en hoe je verrassend snel een nieuwe route vond? Zo’n uitdaging dwingt je om snel en efficiënt te reageren in onvoorziene situaties. Deze ervaring leert je dat je flexibel kan zijn.   

2. Het stimuleert je creativiteit

Als je niet voorbereid bent op wat je te wachten staat, kan je vaak niet terugvallen op je beproefde recepten. Je wordt gedwongen om buiten de gebaande paden te denken en te improviseren. Dat kan leiden tot meer creativiteit. Het is als koken zonder recept en misschien ontdek je dan een verrassende maar heerlijke nieuwe smaakcombinatie, die je anders nooit had overwogen.

3. Je leert beter loslaten

Onzekerheid leert je ook dat niet alles binnen je controle ligt. Denk aan die keer dat de zaken anders verliepen dan je verwacht had. Door te accepteren dat sommige dingen gewoon gebeuren, kun je de stroom van het leven omarmen en beter loslaten.

4. Je bent meer in het nu

Een onzekere toekomst leert je het huidige moment te waarderen. Dit kan leiden tot een dieper bewustzijn van het nu en een grotere waardering voor de kleine dingen in het leven, zoals het waarderen van een onverwachte zonnige dag of het genieten van een ongepland bezoek.

5. Het versterkt je oplossend vermogen

Onzekerheid is als een mentale workout. Het daagt je uit om problemen op nieuwe manieren op te lossen waardoor je denkvermogen en aanpassingsvermogen worden versterkt. Je wordt dus niet enkel creatiever maar ook efficiënter in het vinden van oplossingen.

6. Het moedigt aan tot zelfontdekking

Wanneer je geconfronteerd wordt met onzekerheden, wordt je misschien ook met jezelf geconfronteerd. Je wordt dan verplicht om prioriteiten te stellen en zo kan je ontdekken wat echt belangrijk voor jou is en welke waarden je wil uitdragen.  

7. Het bouwt je veerkracht op

Onzekerheden gaan vaak hand in hand met angsten. Door deze angsten aan te gaan, bouw je innerlijke krachten op. En deze veerkracht helpt je om toekomstige uitdagingen met meer vertrouwen tegemoet te treden.

Ten slotte

De onzekerheden en inherente onvoorspelbaarheden van het leven bieden je kansen voor groei, te leren en authentiek leven. Wanneer je weer voor een onzekerheid staat, herinner jezelf er dan aan dat dit een kans is voor persoonlijke ontwikkeling.

Wanneer heeft onzekerheid jou verrijkt of een nieuwe dimensie in je leven gebracht?

  1. Helen Keller (1880-1968) was een Amerikaanse auteur en activiste. Doof en blind vanaf haar 19e maand, overwon ze deze beperkingen met de hulp van haar lerares Anne Sullivan. Keller werd de eerste doofblinde persoon die een Bachelor of Arts-graad behaalde en zette zich in voor de rechten van mensen met een handicap.
    ↩︎

Geef een reactie