Gebeurt alles voor een reden?

“You can’t be brave if you’ve only had wonderful things happen to you.” (Mary Tyler Moore)

Mira Kirschenbaum onderzocht of het waar is dat alles wat je overkomt iets waardevols voortbrengt, meer zelfs dat het precies is wat je nodig had. Ze zocht patronen naar de verschillende redenen die mensen gevonden hadden voor wat hun overkomen was.Volgens haar gebeurt alles om één van de volgende redenen:

  1. Om je thuis te voelen in de wereld.
  2. Om jezelf volledig te kunnen accepteren.
  3. Om je te leren dat je je angst kunt loslaten.
  4. Om je te helpen vergeving te vinden.
  5. Om je te helpen je ware verborgen talenten te vinden.
  6. Om je te geven wat je nodig hebt om je ware liefde te vinden.
  7. Om je te helpen sterker te worden.
  8. Om je te helpen het speelse in het leven te ontdekken.
  9. Om je het belang te tonen van een missie in het leven.
  10. Om je te helpen een goed mens te worden.

Volgens Mira is het belangrijk om de ware betekenis te begrijpen van de slechte dingen die je overkomen omdat ze je helpen je beste, meest ware zelf te worden.  

Misschien is het idee dat alles voor een reden gebeurt ook wel een goede methode om met verdriet om te gaan. Je kan je verdriet een plaats geven. Het geeft je de kans om te reflecteren over wat mis ging en zo vind je de kracht en vrijheid om op een positieve manier een nieuwe zin te vinden en verder te gaan.  Victor Frankl, de psycholoog die de concentratiekampen overleefde, zei dat de grootste vrijheid is om te kiezen hoe je reageert op wat je is aangedaan.

Of in de woorden van Marilyn Monroe:

“I believe that everything happens for a reason. People change so that you can learn to let go, things go wrong so that you appreciate them when they’re right, you believe lies so you eventually learn to trust no one but yourself, and sometimes good things fall apart so better things can fall together.” (Marilyn Monroe)

Leestip: Kirschenbaum Mira, Alles heeft een reden, Ontdek de ware betekenis van belangrijke gebeurtenissen in je leven, 2010.

Geef een reactie