Je innerlijke rust terug vinden

“Als je troebel water met rust laat, wordt het vanzelf helder” (Lao Tse)

Deze periode is ook een kans om eens wat vraagtekens te zetten bij een aantal vanzelfsprekendheden. Misschien werd je op een verkeerd spoor gezet?

Welke keuzes maak je?

Je kan kop of munt opgooien of een orakel raadplegen om je te helpen kiezen. Soms zijn de keuzes zo overweldigend dat je niet meer kan kiezen. Dan kom je ineens met twee paar schoenen naar huis. Of je kiest voor alles tegelijk: een carrière uitbouwen, er zijn voor je partner en kinderen, tijd voor jezelf nemen, boeken lezen, je vrienden zien…

Maar je kan je ook afvragen wie je bent en simpelweg doen wat bij je past. Als je je laat leiden door een innerlijke noodzaak, hoef je je niet te laten meeslepen door alle keuzes die ons worden opgedrongen. Je hoeft niet alles tegelijk te doen en te zijn. Je kan ook gewoon niet kiezen en simpelweg doen wat bij jou hoort.

Waar streef je naar?

Is een streven naar meer groei wel goed? Meer groeien betekent niet noodzakelijk beter, sterker of knapper. Want ook stilstand is waardevol. Het geeft de kans om op adem te komen, te laten bezinken, een transformatie door te maken en energie te verzamelen voor de volgende stap. Kijk maar naar de natuur. Bloemen blijven niet ongeremd groeien. Op een gegeven moment stoppen ze om open te bloeien, waarna ze terug stilvallen.

Je kan dus gerust genieten van deze tijd voor rust en stilstand. Wie weet welke mooie periode volgt eruit.

Wat is de waarde van duffe klusjes?

Vond je poetsen, strijken, koken ook duffe activiteiten die je best delegeert?

Nu je deze simpele klusjes zelf doet, ontdek je misschien dat ze het leven authentieker maken. Je hond borstelen, je schoenen poetsen, zelf koken of een trui breien. Het zijn activiteiten die bij het leven horen. Verveel je gerust een beetje terwijl je ze doet. Daar gaat het juist om.

Leestip: Ik baseerde me voor dit artikel op: Thooft Lisette, Tien geboden voor innerlijke rust, Onthaasten en ontspannen in een samenleving met te weinig tijd, Boekerij.nl, 2016.

Geef een reactie